Soep werd op 15 januari 2016 opgediend via De Nieuwe Boekhandel van Monique Burger, het omslag werd als vanouds geserveerd door Irene Mulder. 160 pagina’s, ISBN 9789463187671.

 

‘Martin de Jong (1958), bedenker van het fictieve Buisdorp waarmee hij heel Nederland al jaren een spiegel voorhoudt, heeft het in deze hilarische vertelling voorzien op de waanzin van veel reorganisaties. Een nieuwe CEO bij Buisdorps grootste werkgever, de Busofa-soepfabriek, heeft maar één oplossing voor de problemen bij dit bedrijf, voor zover die er werkelijk zijn: ontslagen. Bijgestaan door consultants, gedoogd door de ondernemingsraad, verraden door klokkenluiders, hinderlijk gevolgd door de lokale krant, voorzien van 'ontsuffende' medicijnen, onder de hoede van de aristocratische eigenaar van de fabriek en altijd bereid feilloos het verkeerde te doen, zet Talko Hofman Pier de reorganisatie in gang. Uiteraard kost de reorganisatie meer dan hij oplevert. Een dementerende kantonrechter moet eraan te pas komen. De boventallig geworden arbeiders bewijzen dat zij niet nodig zijn door volop te genieten van de voor hen met biljart, flatscreen tv en nog meer leuks ingerichte relaxruimte. Tussendoor: memo's van het MT aan het personeel in een taaltje dat uit het leven gegrepen lijkt. Humoristische vertelling, aanval op de logica en de taal die usance is bij reorganisaties, met maar beperkte overdrijving van de werkelijkheid. Soms flauw, dan weer scherpzinnig.’ (NBD Biblion, Anneke van Ammelrooy)


‘Ook zijn nieuwste werk Soep, je kan het woord op verschillende manieren interpreteren, kent een heel actueel gegeven, zijnde bedrijfsreorganisatie. ‘Zo krijgt Soep ook weer die typische mix van ernst en komedie die het werk van Martin de Jong zo bijzonder maakt.’ (Iedereenleest.be, André Oyen)

© Copyright Martin de Jong, Den Haag. Alle rechten voorbehouden.